Przegląd
Połącz projekt z serwerem BCF, aby synchronizować zgłoszenia z BIMcollab w obu kierunkach. Zespoły na budowie pracują dalej w PlanRadar, koordynatorzy BIM pracują dalej w BIMcollab, a obie strony widzą te same informacje. Obecnie BIMcollab jest jedynym obsługiwanym serwerem BCF.
Połączenie wiąże jeden projekt BIMcollab z jednym rzutem BIM w projekcie PlanRadar. Od tego momentu synchronizowane są zgłoszenia, które korzystają z formularza „BIMcollab issue” i znajdują się na tym rzucie. Dla każdego projektu PlanRadar można skonfigurować jedno połączenie.
Co jest synchronizowane:
- Tytuł, Description, Status i Zrealizować do są synchronizowane w obu kierunkach i pozostają edytowalne w PlanRadar.
- BCF Assignee, Type, Priority, Labels, Area i Milestone są wypełniane przez BIMcollab i są w PlanRadar tylko do odczytu.
- Zgłoszenia utworzone w przeglądarce BIM przesyłają dodatkowo swoją pozycję w modelu, punkt widokowy i zrzut ekranu.
- Komentarze, notatki i pola niestandardowe nie są synchronizowane w żadnym kierunku.
Zmiany wprowadzone w PlanRadar docierają do BIMcollab natychmiast – z urządzenia mobilnego, gdy aplikacja zsynchronizuje się z PlanRadar. Zmiany wprowadzone w BIMcollab docierają co 4 godziny lub gdy ktoś uruchomi synchronizację ręczną.
Ten artykuł dotyczy połączenia: jak połączyć projekt z BIMcollab, zarządzać połączeniem i ponownie je rozłączyć.
Więcej o pracy ze zsynchronizowanymi zgłoszeniami w Create & Sync Tickets with BIMcollab.
Dostęp i uprawnienia
Integracja z BIMcollab jest dostępna w kontach Pro i Enterprise. Więcej informacji w Ceny i subskrypcja.
Aby połączyć, edytować lub rozłączyć serwer BCF, potrzebny jest użytkownik wewnętrzny z uprawnieniem roli do edycji szczegółów projektu LUB z uprawnieniem użytkownika „Projekty” (albo „Projekty (tylko własne projekty)”). Więcej informacji w Uprawnienia.
Łączenie, edytowanie i rozłączanie serwera BCF jest możliwe tylko w aplikacji internetowej. Tworzenie i przeglądanie zsynchronizowanych zgłoszeń działa również w systemach iOS i Android.
Wymagania wstępne
Przed połączeniem projektu z BIMcollab upewnij się, że:
- projekt PlanRadar ma co najmniej jeden rzut z przesłanym modelem BIM;
- użytkownik BIMcollab, na którego się logujesz, ma w BIMcollab pełne uprawnienia do edycji i usuwania;
- projekt BIMcollab, który chcesz połączyć, nie jest jeszcze powiązany z innym projektem PlanRadar.
Dla powiązanego rzutu używaj zawsze dokładnie tego samego modelu BIM w PlanRadar i w BIMcollab. Oba systemy wymieniają pozycje w modelu i punkty widokowe, dlatego różne modele umieszczają zgłoszenia w niewłaściwej pozycji.
Więcej informacji w Przesyłanie i zarządzanie modelami BIM w aplikacji internetowej.
Dostęp do konfiguracji serwera BCF
Połączeniem zarządza się na stronie Szczegóły projektu. Aby ją otworzyć:
- Kliknij Projekty
- Kliknij projekt
- Widzisz kartę Serwer BCF:
Łączenie z serwerem BCF
Aby połączyć projekt z BIMcollab:
- Kliknij Połącz z serwerem BCF
- Wprowadź adres internetowy swojego konta BIMcollab, na przykład https://twojafirma.bimcollab.com
- Kliknij Zaloguj się
- Zaloguj się do BIMcollab w nowej karcie przeglądarki
- Kliknij Yes, allow, aby udzielić wymaganych uprawnień
- Wybierz Projekt BIMcollab
- Wybierz Rzut PlanRadar BIM
- Wybierz Priorytet synchronizacji dla konfliktów – wybierz Zmiany w PlanRadar nadpisują zmiany w BIMcollab albo Zmiany w BIMcollab nadpisują zmiany w PlanRadar. Więcej informacji poniżej w Priorytet synchronizacji i konflikty.
- Kliknij Połącz
Projektów BIMcollab, które są już powiązane z innym projektem PlanRadar, nie można wybrać.
Karta pokazuje teraz, że projekt jest połączony z BIMcollab, i natychmiast uruchamiana jest pierwsza synchronizacja. Jeśli jest to pierwsze połączenie na Twoim koncie, jednocześnie tworzony jest formularz „BIMcollab issue”.
Zgłoszenia z wcześniejszego połączenia
Jeśli wybrany rzut zawiera już zgłoszenia z wcześniejszego połączenia z BIMcollab, przed zakończeniem łączenia pojawia się okno Istniejące zadania BIMcollab z liczbą znalezionych zgłoszeń. Wybierz, jak mają zostać potraktowane te zgłoszenia:
- Pomiń istniejące zadania – zgłoszenia pozostają w PlanRadar, ale nie są synchronizowane z BIMcollab.
- Synchronizuj istniejące zadania – zgłoszenia są uwzględniane w synchronizacji.
Pominięte zgłoszenia są ponownie liczone i ponownie proponowane, jeśli projekt zostanie później rozłączony i połączony ponownie.
Priorytet synchronizacji i konflikty
Priorytet synchronizacji decyduje, która strona wygrywa w konflikcie synchronizacji. Wybierasz go podczas łączenia i możesz go zmienić w dowolnym momencie.
- Zmiany w PlanRadar nadpisują zmiany w BIMcollab (domyślnie)
- Zmiany w BIMcollab nadpisują zmiany w PlanRadar
Konflikt synchronizacji występuje tylko wtedy, gdy obie strony zmieniły to samo zgłoszenie od ostatniej synchronizacji. Jeśli zmieniła tylko jedna strona, ta zmiana jest zwykłą aktualizacją i zostaje zastosowana. To, że dwa systemy zawierają po prostu różne wartości, również nie jest konfliktem. W rzeczywistym konflikcie wygrywa strona z priorytetem, a druga zmiana jest odrzucana.
Formularz „BIMcollab issue”
Pierwsze połączenie na Twoim koncie automatycznie tworzy jeden formularz o nazwie „BIMcollab issue”. Każdy projekt, który zostanie połączony później, korzysta z tego samego formularza – na konto przypada zawsze tylko jeden.
Nazwa formularza to we wszystkich językach zawsze angielskie „BIMcollab issue”. Nie można zmienić jego nazwy, zduplikować go ani dezaktywować. Usunąć go lub usunąć z projektu można tylko wtedy, gdy żadne połączenie nie jest aktywne i nie utworzono z jego użyciem żadnego zgłoszenia.
Poza tym zachowuje się jak każdy inny formularz: możesz przypisać go do innych projektów, dodać do ulubionych i używać w filtrach, statystykach i raportach zgłoszeń.
Pola BIMcollab
Polami BIMcollab w tym formularzu zarządza integracja.
- Możesz zmienić kolejność pól.
- Nie możesz zmienić ich nazw ani ich usunąć.
- Rozpoznasz je po etykiecie BIMcollab w kreatorze formularzy i w szczegółach zgłoszenia.
Pola:
- Pola BIMcollab edytowalne w PlanRadar: Tytuł, Status, Zrealizować do, Wykonawca zadania, Description
- Pola BIMcollab nieedytowalne w PlanRadar: Type, Priority, Labels, Area, Milestone, BCF Assignee
- Pola PlanRadar dodane do formularza nie są synchronizowane: w tym przykładzie Branża
Pole Wykonawca zadania w PlanRadar jest aktualizowane zgodnie ze zmianami w BCF Assignee tylko wtedy, gdy adres e-mail użytkowników po obu stronach jest taki sam. BCF Assignee nigdy nie jest aktualizowane w BIMcollab, gdy w PlanRadar zmieni się Wykonawca zadania. Pole Wykonawca zadania z PlanRadar nie jest widoczne w BIMcollab.
Pole Zrealizować do w PlanRadar odpowiada polu Deadline w BIMcollab. Pozostałe pola mają takie same nazwy.
Więcej informacji w Tworzenie i edycja formularzy i Create & Sync Tickets with BIMcollab.
Właściwości pól
We wszystkich polach możesz zmienić:
- Opis
- Uprawnienia do pól: Widoczne dla
- Pola warunkowe w formularzach
W polach BIMcollab, które są edytowalne w PlanRadar, możesz dodatkowo zmienić:
- Obowiązkowe
- Wartość domyślna
- Uprawnienia do pól: Może edytować
Więcej informacji w Edycja właściwości pola.
Ręczna synchronizacja z BIMcollab
Zmiany wprowadzone w BIMcollab docierają do PlanRadar co 4 godziny. Aby pobrać je od razu:
- Kliknij Synchronizuj BIMcollab
Twoje własne zmiany są wysyłane do BIMcollab natychmiast, dlatego ręczna synchronizacja jest potrzebna tylko do pobrania zmian wprowadzonych w BIMcollab.
To samo działanie Synchronizuj BIMcollab jest dostępne na liście zgłoszeń w przeglądarce BIM. Więcej informacji w Create & Sync Tickets with BIMcollab.
Edytowanie połączenia
Gdy projekt jest połączony, można zmienić tylko priorytet synchronizacji. Projekt BIMcollab i rzut PlanRadar BIM są zablokowane.
Aby zmienić priorytet synchronizacji:
- Kliknij Edytuj połączenie
- Wybierz Priorytet synchronizacji
- Kliknij Zamknij
Projektu BIMcollab i rzutu PlanRadar BIM nie można tutaj zmienić. Aby powiązać inny projekt lub inny rzut, kliknij w tym samym oknie Odłącz serwer BCF i połącz ponownie.
Rozłączanie serwera BCF
Aby zakończyć synchronizację projektu z BIMcollab:
- Kliknij Edytuj połączenie
- Kliknij Odłącz serwer BCF
- Kliknij Odłącz, aby potwierdzić
Kończy się tylko synchronizacja. Formularz „BIMcollab issue”, wszystkie utworzone z jego użyciem zgłoszenia i wszystkie już zsynchronizowane wartości zostają zachowane, w tym wartości BIMcollab tylko do odczytu.
Gdy projekt jest rozłączony, nic nie jest synchronizowane. Zgłoszenia utworzone w tym czasie są wysyłane do BIMcollab przy następnym połączeniu. Aby połączyć ponownie, wybierz jeszcze raz projekt BIMcollab i rzut PlanRadar BIM.
Komentarze
Komentarze: 0
Zaloguj się, aby dodać komentarz.