Skip to main content

Korzystanie z PlanRadar

Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z języka angielskiego.

Zarządzanie planami i folderami w aplikacji mobilnej

Przegląd

Planami i folderami projektu mogą Państwo zarządzać z telefonu lub tabletu, bezpośrednio na budowie: dodać plan, utworzyć folder, zmieniać nazwy i przenosić elementy oraz sprawdzać szczegóły i wersje planów. Ekran nazywa się Manage Locations i działa tak samo w systemach iOS i Android.

Jest to mobilny odpowiednik artykułu Zarządzanie planami i folderami w aplikacji internetowej. Dwa zadania pozostają w aplikacji internetowej - proszę zobaczyć Co zrobić zamiast tego w aplikacji internetowej.

Dostęp i uprawnienia

Jak uzyskać dostęp do Manage Locations

Aby otworzyć ten ekran:

  1. Proszę otworzyć projekt i dotknąć Zgłoszenia.
  2. Proszę otworzyć selektor lokalizacji u góry.
  3. Proszę otworzyć menu Więcej.
  4. Proszę dotknąć Manage Locations.

Selektor Select location w aplikacji mobilnej: foldery i plany w formie drzewa, z otwartym menu Więcej zawierającym Manage Locations, Detailed view, Compact view, Expand all i Collapse all

Proszę dotknąć Gotowe w lewym górnym rogu, aby wrócić do selektora.

Po projekcie poruszają się Państwo za pomocą paska nawigacyjnego u góry: proszę dotknąć folderu, aby go otworzyć, i paska nawigacyjnego, aby wrócić wyżej. Pole wyszukiwania filtruje folder, w którym się Państwo aktualnie znajdują.

Manage Locations na najwyższym poziomie projektu: jego foldery i model BIM, u góry pasek nawigacyjny i przycisk +

Dodawanie planu lub folderu

Aby przesłać plan:

  1. Proszę otworzyć folder, do którego ma trafić plan.
  2. Proszę dotknąć +.
    Arkusz dodawania z pozycjami Upload a file i New folder
  3. Proszę dotknąć Upload a file.
  4. Proszę wybrać plik PDF, JPEG lub IFC.
  5. Proszę sprawdzić pole Title i w razie potrzeby je zmienić.
  6. Opcjonalnie: Proszę obrócić plan w podglądzie.
  7. Proszę dotknąć Gotowe.

Ekran Adjust plan z polem Title, podglądem planu i przyciskami obracania

Plan pojawia się na liście i pokazuje Uploading, a następnie Processing your plan..., podczas gdy PlanRadar go przygotowuje. Pliki IFC są przesyłane od razu, bez podglądu.

Aby utworzyć folder:

  1. Proszę otworzyć folder, w którym ma zostać utworzony.
  2. Proszę dotknąć +.
  3. Proszę dotknąć New folder.
  4. Proszę wpisać nazwę.
    Okno Create new folder z polem nazwy
  5. Proszę dotknąć Create.

Dwa foldery mogą mieć tę samą nazwę.

Zarządzanie planami i folderami

Proszę otworzyć menu Więcej elementu, aby zobaczyć, co można z nim zrobić:

  • Plan: Szczegóły, Pobierz, Zmień nazwę, Przenieś, Wersje, Prześlij nową wersję, Usuń.
  • Folder: Szczegóły, Zmień nazwę, Przenieś, Usuń.
  • Model BIM: Szczegóły, Pobierz, Zmień nazwę, Przenieś, Modele IFC, Dodaj model IFC, Usuń.

Menu Więcej planu w Manage Locations: Details, Download, Rename, Move, Versions, Upload new version, Delete

Aby przenieść element:

  1. Proszę otworzyć menu Więcej elementu.
  2. Proszę dotknąć Przenieś.
  3. Proszę otworzyć folder, do którego ma trafić.
  4. Proszę dotknąć Move here.

Zgłoszenia wędrują razem z przeniesionym planem lub folderem.

Aby usunąć element:

  1. Proszę otworzyć menu Więcej elementu.
  2. Proszę dotknąć Usuń.
  3. Proszę dotknąć Usuń, aby potwierdzić.

Wyświetlanie szczegółów i wersji planu

Aby zobaczyć, czym jest plan i skąd pochodzi:

  1. Proszę otworzyć menu Więcej planu.
  2. Proszę dotknąć Szczegóły.

Szczegóły pokazują wersję, folder, w którym plan leży, kto i kiedy go utworzył, oryginalną nazwę pliku, rozmiar pliku oraz to, czy skala i północ są skalibrowane. Wersje wymieniają wersje planu.

Szczegóły planu w aplikacji mobilnej: wersja, lokalizacja, autor i data utworzenia, oryginalna nazwa pliku, rozmiar, kalibracja skali i północy

Zakładka Wersje planu: V3 jako bieżąca, zatwierdzona wersja, poniżej V2 i V1, każda z podglądem

Aby usunąć starą wersję:

  1. Proszę otworzyć zakładkę Wersje.
  2. Proszę otworzyć menu Więcej wersji.
  3. Proszę dotknąć Usuń.
  4. Proszę dotknąć Usuń, aby potwierdzić.

Usunięta wersja pozostaje na liście jako Deleted on {date} by {name}, dzięki czemu historia jest nadal czytelna. Bieżącej wersji nie można usunąć.

Zmiana kolejności zawartości folderu

Kolejność ustawiona tutaj jest kolejnością, którą widzą wszyscy w projekcie.

Aby zmienić kolejność zawartości folderu:

  1. Proszę otworzyć folder.
  2. Proszę otworzyć menu Więcej i dotknąć Rearrange items.
  3. Proszę przeciągnąć elementy w wybranej kolejności.
  4. Proszę dotknąć Gotowe.

Co zrobić zamiast tego w aplikacji internetowej

  • Prośba o zatwierdzenie planu. Proszę przeczytać więcej w Wniosek o zatwierdzenie planów.
  • Aktualizacja planu, którego bieżąca wersja jest zatwierdzona. Nowa wersja również wymagałaby zatwierdzenia, czyli byłaby nieopublikowana - a nieopublikowane plany są w aplikacji mobilnej ukryte, więc plan zniknąłby z Państwa urządzenia. Proszę przeczytać więcej w Aktualizacja planów w aplikacji internetowej. Plany, które nigdy nie wymagały zatwierdzenia, można aktualizować tutaj, jak opisano powyżej.

Zaktualizowano dnia 3 września 2026